Õistaimede paljunemine

Täida lüngad

Tuleta meelde 1. veerandist bioloogia viimaseid tunde. Mõtle loogiliselt, kuhu lünka, mis sõna võiks käia.
   õis      õistaimed      emakasuudmele      idulehtede      isetolmlejad      mittesuguliselt      tolmlemiseks      transportimiseks      vegetatiivselt      vili   
Õis- ehk katteseemnetaimede kõige iseloomulikumateks tunnusteks on ja sellest arenev . Need on organid, mis teiste taimerühmade esindajatel puuduvad. Õistaimedel on kujunenud vedelike erilised sooned – trahheed. Õistaimede lehtedel on laba ja selles harunenud rood. Enamik liike on heitlehised või suvehaljad – nende lehed varisevad igal aastal. Õistaimede hulka kuulub nii puid, põõsaid kui ka rohttaimi. Kõik jaotatakse kahte klassi: ühe- ja kaheidulehelised. Klassi nimetus on tuletatud seemnes asuvate arvu järgi. Ka mõlemasse klassi kuuluvate taimeliikide siseehitus on erinev.

Õistaimed paljunevad suguliselt ja . Sugulisel paljunemisel toimub kaheliviljastumine. Munaraku viljastumiseks peab tolmutera sattuma . Seda protsessi nimetatakse . Enamikul liikidel toimub tolmlemine putukate, teistel – tuule abil. Mõned liigid on . Viljastumisjärgselt moodustab sigimik koos selles arenevate seemnetega vilja. Õistaimed paljunevad juurte, varte, lehtede või nende muudendite abil.