Õistaimede suguline paljunemine

Täida lüngad

Tuleta meelde 1. veerandist bioloogia viimaseid tunde. Mõtle loogiliselt, kuhu lünka, mis sõna võiks käia.
   õis      idanema      Idu      kaheliviljastumiseks      levikule      Seemnealget      seemnealgmesse      seemneid      sigimikuosas      suguliselt      Tolmlemisel      tolmukad      tolmukapeas      tolmutoru      vilja   
Õistaimed paljunevad ja mittesuguliselt. Eoseid neil ei moodustu. Erinevatel taimeliikidel toimub vegetatiivne paljunemine juure, varre, lehe, võsu või nende muudendite abil.

Sugulise paljunemise organiks on . Selles paiknevad ja emakas (või emakad). Isassugurakud moodustuvad tolmuka ja munarakk – emaka . Sigimikus asub 1 või mitu seemnealget. kaitsevad seemnealgmekatted, milles on väike ava – seemnepilu. Seemnealgmes on lootekott, milles arenevad 8 rakku. Neist kaks suurimat on munarakk ja keskrakk. Tolmukapeas moodustuvad tolmuterad, milles valmivad viburiteta isassugurakud – spermiumid.

väljuvad tolmuterad tolmukapeadest õietolmuna ja satuvad emakasuudmele. Seejärel areneb tolmuterast lähtuv . See kasvab läbi emakasuudme sigimikku, läbib seemnepilu ja jõuab . Spermiumid liiguvad mööda tolmutoru lootekotti. Üks isassugurakkudest viljastab munaraku, teine ühineb lootekoti keskraku ehk teistuumaga. Seda protsessi nimetatakse . Viljastunud munarakust ehk sügoodist areneb idu. Spermiumiga ühinenud keskrakust kujuneb seemne toitekude. Kaheliviljastumise järgselt areneb sigimikus paiknev seemnealge seemneks.

Sigimik koos seemnetega moodustab . Mõnedel liikidel osaleb vilja moodustumises lisaks sigimikule ka õiepõhi (näiteks õunvili harilikul pihlakal). Vili kaitseb ja aitab kaasa nende . Kui seemned satuvad soodsatesse arengutingimustesse, siis nad hakkavad . arenguks kasutatakse seemne toitekoes olevaid varuaineid.